Kibar Feyzo'nun çekildiği konağın duvarları ve çatısı çöktü
‘Dünyanın tüm ülkelerini görmüş gezginler arasına adımı yazdırmak istedim’
25.02.2023 - Cumartesi 16:27Tayland
Varuna Gezgin adıyla anılan Murat Fıçıcı şu an eşi ve oğluyla Tayland’da. 197 ülkenin tamamını bitirip kutlamayı da en çok gittiği ülkede ailesiyle birlikte yapmak istediği için orada… Dünyada resmi kayıtlardaki 193 BM üyesi ülkeye ek olarak Tayvan, Filistin, Vatikan ve Kosova gibi resmi devlet statüsü kesinliği olmayan ülkeleri ekleyerek ulaştığı sayı 197. Bazılarına 50’den fazla kez gitmiş. “Gezmek bedensel olarak yorucu olabiliyor. Ama zihinsel olarak kendimi şarj etmeyi, yeniden şevkle işimin başına dönmeyi dünyayı gezmek saye - sinde başarabiliyorum. Zihinsel olarak çok rahatlatan bir şey” diyerek anlatıyor gezme tutkusunu. 2023 için yeni planlar yaparken “Hayatımızın sonuna kadar gezmeye devam edeceğiz. Eşime, oğluma görme - dikleri yerleri, anne-babama onların istedikleri yerleri göstermeye devam edeceğim. Yolun görünen bir sonu yok bizim için” diyor Murat Fıçıcı. Sosyal medyada tanındığı ismiyle Varuna Gezgin ile konuştuk.
Atacama Çölü
class="cf">
197 ülkenin her birini keşfetmeye ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Dürüst olmak gerekirse son bir yılda. 30 yıldır gezerken bir pandemi süreci yaşadık. O süreçte seyahat ede - meyince fotoğraflarla zaman geçirdik. Bunu yaparken 161 ülkeye gittiğimi fark ettik. Sonra o aralar Amerikalı bir gezgin dünyanın tüm ülkelerini gezmeyi bitirdi ve bunu yapan birkaç yüz civarı insan olduğunu söyledi. Baktım ki 36-37 ülke kalmış dünyanın tüm ülkelerini görmeme ki bunların da büyük bir çoğunluğu Pasifik ve Karayipler’deki ada ülkeleri. Ben de 2022’de bu hedefi koydum. Ve sonunda da bunu başardık.
Demokratik Kongo
class="cf">
2023 hedefleriniz...
5 yaşındaki oğlum Milan’la geziyorum doğduğundan beri. 30 civarı ülke gördü. Dünyayı gezmek insana çok şey katar, bizim sloganımız da bu yüzden ‘yol öğretir’dir. Dolayısıyla 2023’te hedef ülkelerden çok, oğlumla birlikte mümkün olduğunca çok ülke gezmek istediğimi söyleyebilirim.
Singapur
Tek başınıza mı geziyorsunuz?
Bu biraz gezdiğim ülkenin şartlarına göre değişiyor. Mesela Nauru gibi Pasifik’te vizesi ayrı, gitmesi ayrı, girmesi ayrı zor bir ülkeye gidiyorsam tek başıma gidiyorum. Ama Tayland’a, Vietnam’a, Singapur’a, Meksika’ya, Arjantin’e, Brezilya’ya gidiyorsam ailemle. Ayrıca personelimle birlikte yolculuk yapıyorum.
Uganda
class="cf">
Ayak basmadığı ülke kalmayan kaç kişi var?
Bu işin komiserliğini Nomad Mania diye bir şirket yapıyor. Onlardan aldığım bil - giye göre şu ana kadar 300 civarı gezgin dünyanın her ülkesini görmüş. Bunu başaran üçüncü Türk gezginim. Ama bordo pasaport - la yapan ilk olduğumu düşünüyorum. En genç Türk de benim diyebilirim.
Laos
En etkilendiğiniz ülke hangisi?
En çok gittiğim ülke Tayland. Doğasıyla, güler yüzlü insanlarıyla, yemekleriyle, kültürüyle çok sevdiğim bir ülke. Pasaport damgalarıma bakarak bu girişimle birlikte 68’inci kez gittim. En çok iz bırakan, en çok etkileyen ülke Tayland. Ama genel olarak Güneydoğu Asya kültürünü seviyorum; Kamboçya, Laos, Vietnam kültürünü, bu ülkelerde vakit geçirmeyi seviyorum.
Zanzibar
class="cf">
Dünyada sadece bir ülkeye bir kez daha gitme şansınız olsa...
Çok zor bir soru. 100’e yakın ülkeye 3’ün üzerinde seyahat etmişim. Arjantin, Zanzibar’dan dolayı Tanzanya ve Tayland 50’nin üzerinde ziyaret ettiğim ülkeler. Ama sanırım yine Tayland’ı seçerdim. Eğer son bir kez bir ülkeye gideceksem en son gider, bir tom yum goong çorbası içerdim.
Bolivya
Nepal
En güzel ülke sizce neresi?
Daha çok dağ kültürü olan ülkeleri seviyorum; Nepal, Bolivya, Laos gibi hayatları mücadele içinde geçen ülkeleri ve halklarını seviyorum. Çünkü o insanlar o zorlukları yaşa - dıkları için paylaşarak yaşamayı biliyorlar. Bu da bence bir ülkeyi gezgin için gezilmesi en keyifli yer yapıyor.
Küba
class="cf">
En güvenli yer neresiydi?
Bunca yıldır yolda başıma çok vahim olaylar gelmedi. Ben Afganistan’ı çok geçtim. Eğer bir çatışma bölgesindeyseniz, sen sırt çan - tasıyla gelsen, durup “Buyurun geçin” der, sonra birbirlerini vurmaya devam ederler. Gezginler Tanrı misafiridir dünyanın birçok toplumunda. O yüzden her yer güvenli bu konuda. Ama sanırım resmi kayıtlara göre Küba en güvenli ülke.
Peru
Kolombiya-Peru sınırı
Peru
En fantastik doğa nerede?
Ben küçücük bir parktan da etkilenebilirim... Seyşeller’in La Digue Adası, granit taşların olduğu... Biz ‘wow factor’e sahip deriz şaşır - mayla paralel olarak mutluluk yaşatan yerler için. Ben Seyşeller’de bunu yaşadım ama başka birçok yerde daha da yaşadım. Guyana’da Kaieteur Şelalesi böyle, Peru’da Machu Picchu da, Kamboçya’da Angkor Wat da...
Güney Afrika
En ürkütücü ülke hangisiydi?
Afrika’nın bazı ülkeleri... Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Güney Sudan. Keza Haiti olabilir… Karayipler de ekonomik ve toplum - sal olarak ciddi sıkıntılı bir ülke. Son yıllarda Venezuela ve Caracas sorunlu. Buralar gerçek anlamda zor destinasyonlar.
Mynmar
En etkilendiğiniz kültür hangisiydi?
Bir ülkenin tarihi ne kadar geçmişe gidiyor, ne kadar bir kültür birikimi var? Bu birikimin içinde yemek kültürü, müzik kültürü, sinema kültürü, tiyatro kültürü, dans, sanat ne kadar var? Mesleki kültür ne kadar oluşmuş? Bakıyorsunuz mesela Kiribati’ye, ülkede sinema ve tiyatro yok, ekonomik olarak da geri bırakılmış. Dolayısıyla kültürel anlamda çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Tam tersi şekilde Çin, ayrılıyor geri kalan toplumlardan. O binlerce yıllık kültür, çok geniş topraklarda bir şekilde korunmuş. Tibet’inden Türkistan’ına, Kaşgar’ından Yunnan’ına Çin, adeta bir kıta. İnsanlar çok bilmiyor tabii, Çin kapalı bir kutu, çok fazla bilip görmedikleri için akla gelmiyor. Ben defalarca gittim gezdim, bence Çin, en etkileyici kültür olabilir gezginler için.
Ekvador’a giri
‘Seyahat değil suların tanrısıymış’
90’larda Olimpos’ta arkadaşımın Varuna Pansiyon’u vardı. Avustralyalı gezginler ona Varuna’nın gezgin tanrısı olduğunu söylemiş. Hoşumuza gitti, kafelerimizin adını Varuna Gezgin koyduk. Sonra öğrendik ki Hint mitolojisinde suların tanrısıymış. Ama olsun dedik, biz de su gibi akıyoruz. 400 personelden oluşan 14 aktif kafeyle yolumuza devam ediyoruz. Yılın 7-8 ayı seyahatlerde, geri kalanı işte geçiyor.
Ürdün
'Asya’dan başlayın’
Asya öğretici, kolay ve ucuz bir destinasyon. Gençler Asya ile başlasın. m 50 yaşındayım; ehliyetim, arabam yok. Gittiğim yerde halk neyle seyahat ediyorsa öyle gezerim. Bu masraflarınızı kısmanızı sağlıyor, daha da önemlisi yerel kültürleri daha iyi tanımanızı...
20’li ve 30’lu yaşlarda tüm ülkelerde hostellerde konakladım.
Öğretmenken ‘100 dolarla bir ay’ gibi bütçelerle gezdik. Parayı çorabımızda saklıyorduk. 25 yıl önce dünya daha ucuzdu.
Palau
‘Gençlerin hayatı değişiyor ’
1993’ten 2006’ya kadar öğretmenlik yaptım. 2003’te kafeyi açtığımızdan beri de 2 bin 600 gence sponsor olmuşuz.
Kafe kurulduğundan beri cirosundan bir kısım, çalışanların ve bizim seyahatlerimize ayrılıyor.
Dünyayı gezen gençlerin özgüvenleri geliştiği için iş hayatında kariyer zıplamasını çok hızlı yapabiliyorlar. Öğretmenlikten bugüne hayatına dokunduğum Varuna Gezgin ailesi 100 binleri buluyor.
Pakistan
Moğolistan
Kuzey Kore
ALINTI KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/dunyanin-tum-ulkelerini-gormus-gezginler-arasina-adimi-yazdirmak-istedim-42214438