Cem Karaca filmi için Erdal Beşikçioğlu ile görüşülüyor
Suudi Arabistan Hakkında Her Şey; Suudi Arabistan Bayrağının Anlamı, Suudi Arabistan Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
04.03.2023 - Cumartesi 04:18Suudi Arabistan, Arap Yarımadası ve Asya kıtasında yer alır. Resmi adı Suudi Arabistan Krallığı olan ülke tarihsel olarak 23 Eylül 1932 senesinde kurulmuştur. Ülkenin yüzölçümü 2.150,000 kilometrekaredir. Suudi Arabistan 250 milyardan daha fazla petrol variline sahip olduğu için ekonomisi güçlü ülkeler arasında 18. sıradadır.
Suudi Arabistan Bayrağının Anlamı, Suudi Arabistan Başkenti Neresidir?
Suudi Arabistan bayrağının üzerinde iki farklı renk ön plana çıkar. Bayrağın bütünün yeşil renk kaplamakta ve üzerinde de Arapça bir yazı bulunmaktadır. Ayrıca yazının altında bir de kılıç vardır. Genel olarak bayrağın üzerinde hakim olan yeşil renk ile İslam dini temsil edilir. Ayrıca üzerindeki Arapça yazıda da İslam ve İslam Peygamberi olan Hz. Muhammed (SAV) temsili ile anılır.
Bayrağın üzerinde Arapça La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah yazar. Suudi Arabistan'ın başkenti ve en büyük şehri Riyad'dır. Şehir Riyad bölgesinin merkezidir ve ayrıca Arap yarımadasının da ortasında yer alır. 6 milyonluk bir nüfusa sahip olan Riyad 1.973 metrekarelik bir alana yayılmıştır.
Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında herhangi bir saat farkı yoktur. Ülkemizde saat kaç olursa Suudi Arabistan'da da aynı saat olur. Suudi Arabistan'da para birimi olarak riyal kullanılmaktadır. Suudi Arabistan riyalinin alt birimi de halala olarak bilinir. 1 tane riyal, 100 tane halalaya bölünmektedir. Banknot olarak ülkede 1, 5, 10, 50, 100 ve 500 riyal kullanılır. Para birimi ر.س (Arapça), SR (Latin), ﷼ olarak sembolize edilmektedir. 1 Amerikan dolayı 3,75 riyale eşittir.
Suudi Arabistan İklimi Nasıldır?
Arabistan iklimi toprağından dolayı genellikle sıcak olsa da yüksek bölgeleri serin olur. İklimin en müsait olduğu yerler Necid Çölü ile Yemen'e yakın olan yerlerdir. Tehame bölgesi ve Dehna Çölünde kuraklık ve şiddetli sıcaklıklar olur. Tehame'de genelde yağış görülmez ve ortalama olarak sıcaklık da 37 derece civarında olur. Çöl iklimine sahip olan Suudi Arabistan yağmurun az yağdığı bir ülkedir. Fakat nem oranının az olması sıcaklıkların çekilmesini sağlar.
Suudi Arabistan'da Ne Yenir?
Elle yemek yemenin çok normal karşılandığı bir ülkedir. Bu ülkede pilav ve et herkesin vazgeçilmez yemeğidir. Bu yemeklerin vazgeçilmez olmasında çöl ikliminde insanların proteine ihtiyaç duyması vardır. Günlük beslenmede genelde ızgara da sıklıkla tüketilir. Suudi Arabistan'ın yemekleri arasında en önemlisi nejdi kabsa olarak bilinir. Bu yemek ülkenin milli yemeği olarak da kabul edilir. Kajulu ya da fıstıklı bir tepsi pilavın üzerinde kızartılmış etler vardır. Yemeğin tavuk ya da deve eti ile yapılması mümkündür.
Ülkenin daha fazla güney kesimlerinde tüketilen daghabees de çok ünlüdür. Türkiye'deki çibörek ile benzeyen bu yemek doyurucu olması nedeniyle sıkça tüketilir. Arap yemekleri arasında masoob da özellikle kahvaltılarda tüketilen bir yemektir. Enerji verici bir tabak olarak nitelendirilen masoob içinde muz ile ekmek parçaları kullanılır. Ekmek olarak genelde kepekli ekmek ya da pide tercih edilir.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/dunya/suudi-arabistan-hakkinda-her-sey-suudi-arabistan-bayraginin-anlami-suudi-arabistan-baskenti-neresidir-saat-farki-ne-kadar-para-birimi-nedir